vrijdag 26 oktober 2012

Laatste week voor herfstvakantie

Dag beste blog-volgers!
 
Als het bijna vakantie is, zou je denken: hmmm, misschien wat uitbollen de laatste week?
Niets was echter minder waar, want deze week was het tijd voor heel wat nieuwe zaken.
 
In rekenen was het tijd voor de eerste maal- en deeltafel: de tafel van 2. We komen tot het begrip met concreet materiaal en MAB-materiaal (de blokjes en staven). Juf schrijft  de tafel en bord en dan zeggen we het hele rijtje een aantal keren op. Het rooster van vermenigvuldigingen wordt ook opgebouwd. Vervolgens oefenen we de tafels willekeurig door elkaar. Juf dekt producten, quotiënten of een ander deel van de oefening af en de leerlingen moeten het antwoord zeggen. Na de verwerking in het werkboek oefenen we de tafel in met een liedje. Dat doen we meer dan één keer over verschillende dagen gespreid. We oefenen de tafel ook nog eens extra in met het tafelboekje. Na de vakantie test de juf voor de eerste keer of we een tafeldiploma van 2 verdienen! Spannend ...
 
 
 
 
 
Donderdag was Iben jarig. Een dikke bravo voor ons feestvarken!
Iben bracht leuke Halloween-koekjes en nuttige gommen mee voor de leerlingen. Dankuwel Iben!
 
 
 
 

We leerden die dag ook voor de eerste maal over breuken. We zagen wat de breuk 1/2 (1 van de 2 gelijke delen of één tweede of de helft) betekent. Hoe kan dat beter dan te werken met concreet materiaal? Juf bracht een taart mee en die moesten we in 2 gelijke delen verdelen. Daarvan moest Iben, onze jarige, 1 van de 2 gelijke delen nemen. Vervolgens deden we hetzelfde met hoeveelheden, bijvoorbeeld 1/2 van 4 botervlootjes. Achteraf kregen we elk een stukje van de taart. Smullen maar! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dat was nog niet alles hoor! We ontdekten in meten en metend rekenen ook dat we met de meter niet zo nauwkeurig kunnen meten. Zo kwamen we tot de centimeter.
Als we 1 meter in 100 gelijke stukjes verdelen, komen we tot 1 centimer.
Een meter is 100 centimeter.
 
 
In creatief schrijven mochten we in groepjes een echt verhaal bedenken. Daarin moesten 5 woorden zeker voorkomen. Het verhaal mocht ook niet eindigen, want het volgende herhalingsthema van taal schrijven we verder aan ons verhaal.
 
 
 
 
 
We hielden ook een kringgesprek met een luisterkring en een praatkring. De praatkring praat en let op bepaalde aandachtspunten, terwijl de luisterkring luistert of de leerlingen van de praatkring wel goed letten op de aandachtspunten. Zo vergroten we stap per stap onze spreek- en luistervaardigheden.
 
In schrijfmotoriek werden we ook weer aan het werk gezet. Naast het leren van nieuwe hoofdletters werd ook de schrijfwijze van enkele kleine letters herhaald.
 
Na al dat harde zwoegen in rekenen en taal, maakten we ook tijd voor ontspanning.
 
 
 
 
 
In de muziekles zongen we het liedje '3 dwaze heksen' en we werkten ook voor de eerste keer met instrumentjes.
Dat smaakt naar meer!
 
 
 
  
We gebruikten de gedroogde bladeren van het bosbezoek om een knutselwerkje te maken. Door bladeren te leggen onder een wit blad en dan te kleuren met wasco's, zagen we de textuur van de bladeren te voorschijn komen. Wat leuk!
 
 
 
 
 
 
In beeldopvoeding werkten we onze egel af. Wat zijn we trots op het resultaat!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De week sloten we af met (Hoe kan het ook anders?) een Halloweenfeestje!
Zie hier de griezels van het tweede leerjaar!
 
 
 
 
 
 
 
 
Ik wens alle leerlingen een héél prettige vakantie toe:
eventjes de batterijen opladen en dan gaan we er samen opnieuw tegenaan!